Tarihe tanıklık eden, “Ümit” Tepesindeki eşsiz yapı.
Ayia Triada Manastırı, 1 Ekim 1844’te Patrik 4. Germanos tarafından Heybeliada Ruhban Okulu olarak açılmıştır. Ortodokslar arasında Atina Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden sonra kurulan akademi düzeyindeki ilk okul olma özelliği taşıyordu.
1964’te güvenlik gerekçesiyle, yabancı öğrenci alımı yasaklanan okulun 1971’de Anayasa Mahkemesi’nce, aralarında Heybeliada Ruhban Okulu’nun da bulunduğu özel yükseköğretim kurumlarının bir devlet üniversitesine bağlanması kararlaştırıldı. Patrikhane’nin okulun Türk üniversitelerine bağlanmasını istememesi nedeniyle Ruhban Okulu kapatıldı.
1844-1971 yılları arasında faaliyet gösteren Heybeliada Ruhban Okulu’ndan Bartholomeos dahil on iki patrik mezun olmuştur.
Ruhban Okulu yapısı özellikleri
Tarih içerisinde çeşitli deprem ve doğal afetlerden zarar gören yapı, Yunan alfabesinin ( -pi ) harfi şeklinde bir plan üzerine inşa edilmiştir.
Bodrum ve 2 kattan oluşan yapının ana giriş kapısı görkemli mermer merdivenleri ve sütunları ile antik bir Yunan tapınağının girişini hatırlatmaktadır.
Pencere ve duvar süslemelerinde ise Bizans yapılarını çağrıştıran tuğlalar kullanılmıştır.
Binada yemekhane ve kütüphane, giriş katında sınıflar, etüd odaları, fizik ve kimya laboratuvarı, revir, yatakhane, büyük tören salonu, müdür ve öğretmen odaları, sekreterlik, öğretmenlerin yatak odaları ve teoloji bölümü öğrencileri için yatakhane bulunmaktadır.
Okulun kütüphanesinde halen çeşitli dillerde 120 binin üzerinde kitap bulunmaktadır.
Günümüzde İstanbul Rum Patrikhanesi’ne bağlı bir manastır olarak işlev görmekte olan tarihi Heybeliada Ruhban Okulu, bugün daha çok turistik ve dini amaçlarla ziyaretçilerine kapısını açık tutmaktadır.
Manastırın Bahçesi
Manastırın bahçesi 2013 yılında Pefos’taki Neaopolis Üniversitesi’nden gelen bilim insanlarının 5 tematik eseriyle oluşmuş.
- “Faziletlerin yolu”
2011 yılında Oxford’da bulunmuş 12. yüzyıldaki Codex Clarkianus’un bir metnine dayanıyor. Ruhban Okulu’nun girişindeki bu yolda derin düşünce ve huşuya sevk eden 14 bitki bulunuyor. - Yenebilir Bitkilerden Oluşan Bahçe
Bu bahçede Tıbbi bitkiler, sebze bahçeleri ve aromatik bitkiler mevcut. - Kutsal Kitap Bahçesi
Kitabı- Mukaddes’de sözü edilen ve toplam sayısı 82 olan bitkilerin dikilmesi amaçlanmış. Kutsal kitap bahçesi dünyada bir Ortodoks Manastırı’nda bu türden ilk bahçe olma özelliğinde. - Bizans Çayırı
Bizans Çayırı’nda laleler, karahindibalar, siklâmenler, buhurumeryem çiçekleri ile çeşitli bitkilerden oluşan küçük bir bahçeyle Bizans semiyotiğinde önemli olan bitkisel semboller yer alması amaçlanmış. - Bahçe Sanatının Müzesi
Her biri 50 metrekareden oluşan bölümler bahçe sanatının dünya çapındaki en tanınmış tarzları sergilenmiş. Yabancı sanatçıların botanikçilerin sanat eserleri yer almış.
Manastırın Hayvan Alanı
Ruhban Okulu bahçesinde bir hayvan alanı yer alıyor. Burada kafesler içinde tavuk, horoz, rengarenk tavus kuşları, ceylanlar ve keçiler bulunuyor.
Okulu arayıp randevu aldığınız takdirde istediğiniz bir zaman diliminde ziyaret edebilir, okulu görebilirsiniz.
RANDEVU İÇİN ARAYINIZ
+90 216 351 85 63