1981 yılında Atatürk’ün 100. doğum yılı amacıyla kurulan Değirmenburnu Tabiat Parkı adını içinde bulunan tarihi değirmenden almaktadır. Çam kokusunun, deniz kokusuna karıştığı, deniz kenarında boylu boyunca uzanan harika manzarasıyla ziyaretçileri büyüleyen Değirmenburnu Tabiat Parkı, İstanbul’un kalabalığından ve gürültüsünden kaçıp huzur bulacağınız bir yerdir. Değirmenburnu Tabiat Parkı 12,28 hektarlık alana sahiptir ve Heybeliada’da bulunmaktadır.
GERÇEKLEŞTIRILEBILECEK FAALIYETLER
Çam ağaçlarıyla kaplı alanda deniz manzarası eşliğinde piknik yapmak için günübirlik kullanım alanları bulunmakla birlikte çocuk oyun alanları, spor sahası, kır lokantası ve kır kahvesi mevcuttur. Tabiat Parkı’na gelen ziyaretçiler plajda bulunan duş, soyunma kabini ve şezlong-şemsiye gibi hizmetlerden yararlanabilir, bisiklet kiralama noktasından bisiklet kiralayarak Heybeliada’yı keşfedebilir. Tabiat Parkı’nda bulunan Eski Değirmen’in tarihi Bizans dönemine kadar uzandığı, savunma amaçlı gözetleme kulesi olarak kullanıldığı ve sonradan değirmen olarak buğday öğütülmesinde kullanıldığı bildirilmektedir. Tabiat Parkı’nın çevresinde yer alan Ümit Tepesi’ndeki Rum Ortodoks Ruhban Okulu, Hüseyin Rahmi Gürpınar Müzesi ve Heybeliada Sanatoryumu görülebilecek yerler arasındadır.
FLORA
Değirmenburnu Tabiat Parkı’nın florası genel olarak Kızılçam (Pinus brutia), Fıstık çamı (Pinus pinea), Sahil çamı (Pinus pinaster), Mimoza ağacı (Acacia dealbata), Çakal eriği (Prunus spinosa), Akdeniz defnesi (Laurus nobilis), Akdeniz servisi (Cupressus sempervirens), Yaprak dökmeyen Manolya (Magnolia grandiflora), Atlas sediri (Cedrus atlantica), Malta eriği (Eriobotrya japonica), Çitlenbik (Celtis australis), Erguvan (Cercis siliquastrum), Tüylü laden (Cistus creticus), Katırtırnağı (Spartium junceum), Orman sarmaşığı (Hedera helix), Alev ağacı (Photinia serrulata), Kazayağı (Carpobrotus acinaciformis) türlerinden oluşmaktadır.
FAUNA
Sahanın faunası Kızıl sincap (Sciurus vulgaris), Kirpi (Erinaceus concolor), Köstebek (Talpa europaea Linnaeus) gibi memeli türlerin yanında; Leylek (Ciconia ciconia), Kara leylek (Ciconia nigra), Ebabil (Apus apus), Yılan kartalı (Circaetus gallicus), Atmaca (Accipiter nisus), Şahin (Buteo buteo), Karatavuk (Turdus merula), Balıkçıl (Nycticorax nycticorax), Kerkenez (Falco tinnunculus), Doğan (Falco peregrinus), Boz doğan (Falco columbarius), Bıldırcın (Coturnix coturnix), Saka (Carduelis Carduelis), İspinoz (Fringilla coelebs), İskete (Carduelis spinus), Saksağan (Pica pica), Serçe (Passer domesticus), Alakarga (Garrulus glandarius), Martı (Larus cachinnans), Sakarca (Anser albifrons), Doğan (Falco peregrinus), Üveyik (Streptopelia turtur), Peçeli baykuş (Tyto alba), Kukumav (Athene noctua), Alaca baykuş (Caprimulgus europaeus), Yalıçapkını (Alcedo atthis), Avrupa arı kuşu (Merops apiaster), Karabatak (Phalacrocorax carbo), Beç tavuğu (Numida Meleagris) gibi kuş türleri gözlenebilir. Sürüngenlerden ise Tosbağa (Testudo graeca), Kaya kertenkelesi (Lacerta saxicola), kurbağa (Bufo viridis) ile çeşitli yılan türleri bulunmaktadır.
ULAŞIM
Heybeliada’ya Kabataş, Kadıköy, Bostancı ve Kartal’dan vapur, özel tekne veya deniz otobüsü ile; Avcılar, Sirkeci ve Yalova’dan ise yaz aylarında faaliyette olan özel tekneler ile gelerek, yürüme mesafesindeki Tabiat Parkı’na ulaşabilirsiniz.