Yeşilin ve mavinin kucaklaştığı Büyükada Tabiat Parkı’nda; konaklama imkanları, kendine has güzelliği ve bol oksijeni ile tercih edilen yerlerden biridir. Hafta sonunuz ve boş günleriniz için iyi bir alternatif olan Büyükada Tabiat Parkı yaz aylarında Adalardaki en korunaklı yerlerden biri olması sayesinde deniz turizmi içinde tercih edilmektedir. Gün batımının romantik etkisiyle herkesi büyüleyen Büyükada Tabiat Parkı, İstanbul’un kalabalığından ve gürültüsünden kaçıp huzur bulabileceğiniz bir yerdir. Büyükada Tabiat Parkı 4,46 hektarlık alana yayılmıştır. Büyükada Tabiat Parkı, kuş göç yolu üzerinde bulunmaktadır.
GERÇEKLEŞTIRILEBILECEK FAALIYETLER
Doğa ve deniz turizminin birleştiği yer olan Büyükada Tabiat Parkı, günübirlik veya konaklamak için gelen ziyaretçilere; çeşitli büyüklüklerde konaklama üniteleri, spor sahaları, çocuk oyun alanları, havuz, kır lokantası, kır kahvesi, toplantı salonu ve büfeleri ile hizmet vermektedir. Çam ağaçlarıyla kaplı Büyükada Tabiat Parkı’nda dört mevsim temiz, rahat ve konforlu bir konaklama hizmeti verilmektedir. Tabiat Parkı’nın sahil bölgelerinde duş, soyunma kabini ve şezlong-şemsiye gibi hizmetlerin verildiği plaj alanları ve deniz manzarası eşliğinde piknik yapmak için uygun günübirlik kullanım alanları bulunmaktadır. Tabiat Parkı çevresinde yer alan Aya Nikola Manastırı, Adalar Müzesi, Aya Yorgi Kilisesi, Rum Yetimhanesi, II. Abdülhamid tarafından yaptırılan Hamidiye Camii ve İstanbul manzaralı tepeler görülmeye değerdir.
FLORA
Sahanın florası ağırlıklı olarak ibreli ağaçlardan oluşmaktadır özellikle Kızılçam (Pinus brutia) orman kuran tek ağaç türüdür. Gözlemlenen bitki türleri Kızılçam (Pinus brutia), Sahilçamı (Pinus pinaster), Fıstıkçamı (Pinus pinea), Sapsız meşe (Quercus petraea), Saçlı meşe (Quercus cerris), Akdeniz servisi (Cupressus sempervirens), Göknar (Abies spp.), Avrupa ladini (Picea abies), Sabin ardıcı (Juniperus sabina), Mimoza ağacı (Acacia dealbata), Doğu mazısı (Platycladus orientalis), Atlas sediri (Cedrus atlantica), Çakal eriği (Prunus spinosa), Kurtbağrı (Ligustrum vulgare), Beyaz çiçekli kartopu (Viburnum opulus), Zakkum (Nerium oleander), Kocayemiş (Arbutus unedo), Akdeniz defnesi (Laurus nobilis), Böğürtlen (Rubus spp.), Kuşburnu (Rosa canina), Tüylü laden (Cistus creticus), Funda çalısı (Erica arborea), Begonvil (Bougainvillea sp.), Orman sarmaşığı (Hedera helix) olarak belirlenmiştir.
FAUNA
Sahanın faunası Kızıl sincap (Sciurus vulgaris), Ada tavşanı (Oryctolagus cuniculus), Kirpi (Erinaceus concolor) gibi memeli türlerin yanında; Leylek (Ciconia ciconia), Kara leylek (Ciconia nigra), Ebabil (Apus apus), Yılan kartalı (Circaetus gallicus), Atmaca (Accipiter nisus), Şahin (Buteo buteo), Karatavuk (Turdus merula), Balıkçıl (Nycticorax nycticorax), Kerkenez (Falco tinnunculus), Doğan (Falco peregrinus), Boz doğan (Falco columbarius), Bıldırcın (Coturnix coturnix), Saka (Carduelis Carduelis), İspinoz (Fringilla coelebs), İskete (Carduelis spinus), Saksağan (Pica pica), Serçe (Passer domesticus), Alakarga (Garrulus glandarius), Martı (Larus cachinnans), Sakarca (Anser albifrons), Doğan (Falco peregrinus), Üveyik (Streptopelia turtur), Peçeli baykuş (Tyto alba), Kukumav (Athene noctua), Alaca baykuş (Caprimulgus europaeus), Yalıçapkını (Alcedo atthis), Avrupa arı kuşu (Merops apiaster), Kafkas sülünü (Phasianus colchicus), Karabatak (Phalacrocorax carbo), Kınalı keklik (Alectoris chukar) gibi kuş türleri gözlenebilir. Sürüngenlerden ise Tosbağa (Testudo graeca), Kaya kertenkelesi (Lacerta saxicola), kurbağa (Bufo viridis) ile çeşitli yılan türleri bulunmaktadır.
ULAŞIM
Büyükada’ya Kabataş, Kadıköy, Bostancı ve Kartal’dan vapur, özel tekne veya deniz otobüsü ile; Avcılar, Sirkeci ve Yalova’dan ise yaz aylarında faaliyette olan özel tekneler ile gelerek Tabiat Parkı’na fayton, bisiklet veya yürüyerek ulaşabilirsiniz. Ayrıca işletmeci yaz aylarında Bostancı ve Kartal’dan Büyükada Tabiat Parkı’na tekne seferleri düzenlemektedir.