Osmanlı Padişahları’ndan Fatih Sultan Mehmet’in ismini taşıyan Tabiat Parkı 112 hektarlık alana sahiptir. Merkeze yakın olması nedeniyle dört mevsimde de tercih edilen Tabiat Parkı özellikle ilkbahar, yaz ve sonbahar mevsimlerinde yoğun ziyaretçi almaktadır.
GERÇEKLEŞTIRILEBILECEK FAALIYETLER
Tabiat Parkı’nın içinde yer alan çeşme, büfe, kır lokantası, günübirlik kullanım alanları, piknik üniteleri, gölet, çocuk oyun alanı, orman içi yollar ve kameriyeler halkın hizmetine sunulmuştur. Tabiat Parkı’ndaki orman içi patikalarda bisikleti turu ve doğa yürüyüşü yapabileceğiniz alanlarla birlikte, kampçılık ve Orienteering (Yön bulma) gibi farklı etkinlikler için de uygun potansiyele sahiptir. Çocuklar için oyun alanları da barındıran Tabiat Parkı’nda ailece sakin bir gün geçirebilirsiniz.
FLORA
Fatih Ormanı içinde yer alan bu alan sık ağaçlarla kaplıdır. Genel olarak yapraklı, yer yer de iğne yapraklı ağaçlardan oluşmaktadır. Yapraklı ve iğne yapraklı karışık meşcere oluşturan orman, genel olarak orta yaşlı bir orman görünümündedir. Gözlem ve incelemeler sonucunda alanda tespit edilen türler şunlardır: Kasnak meşesi (Quercus vulcanica), Saçlı meşe (Quercus cerris), Gürgen (Carpinus betulus), Anadolu kestanesi (Castanea sativa), Doğu çınarı (Platanus orientalis), Boylu dişbudak (Fraxinus excelsior), Çakal eriği (Prunus spinosa), Karaçam (Pinus nigra), Böğürtlen (Rubus spp.), Büyük yapraklı mersin (Ruscus hypoglossum), Funda çalısı (Erica arborea), Japon defnesi (Aucuba japonica), Defne yapraklı kartopu (Viburnum tinus), Yıldız çalısı (Pittosporum tobira), Defne yapraklı kartopu (Viburnum tinus), Orman sarmaşığı (Hedera helix).
FAUNA
Sahanın faunası Karaca (Capreolus capreolus), Kızıl sincap (Sciurus vulgaris), Yaban domuzu (Sus scrofa Linnaeus), Çakal (Canis aureus Linnaeus), Tilki (Vulpes vulpes), Tavşan (Lepus europaeus), Kirpi (Erinaceus concolor), Köstebek (Talpa europaea Linnaeus), Sansar türleri (Martes sp.) gibi memeli türlerin yanında Ebabil (Apus apus), Yılan kartalı (Circaetus gallicus), Atmaca (Accipiter nisus), Şahin (Buteo buteo), Karatavuk (Turdus merula), Saka (Carduelis Carduelis), İspinoz (Fringilla coelebs), İskete (Carduelis spinus), Saksağan (Pica pica), Serçe (Passer domesticus), Alakarga (Garrulus glandarius), Martı (Larus cachinnans) gibi kuş türlerinden oluşmaktadır. Sürüngenlerden ise Tosbağa (Testudo graeca) ve İstanbul kertenkelesi (Podarcis sicula), bulunmaktadır.
ULAŞIM
Maslak Büyükdere Caddesi’nden Bahçeköy’e giden orman yolu üzerinde yaklaşık 2 (üç) km uzaklıkta solda yer almaktadır. Sarıyer, Tarabya ve Bahçeköy’e giden otobüs ve minibüsler ile Yenikapı-Hacıosman metro hattını kullanarak Hacıosman’a ulaştıktan sonra taksi ile alana ulaşılabilir.