• Menu
  • Menu

Rumeli Feneri ve Kalesi

Garipçe’ye çok yakın bir noktada yer alan Rumeli Feneri köyü, Boğaz’ın kuzeyinde en uç noktada yer alıyor. Yaşayanların geçiminin büyük bir bölümünü balıkçılıkla sağladığı bu köy, Rumeli (Türkeli) Feneri’ne ve Rumeli Feneri Kalesi (Topçu Kalesi)’ne, balıkçı teknelerinin bulunduğu limana, manzara karşısında yemek yiyebileceğiniz kafeler ve balık restoranlarına ev sahipliği yapıyor.

Deniz seviyesinden 58 metre yükseklikte; Anadolu Yakası’nda bulunan Anadolu Feneri’nin eşi olan Rumeli (Türkeli) Feneri’nin uzunluğu 30 metre yüksekliktir. Gemilerin Karadeniz’den İstanbul Boğazı’na emniyetle girmelerini sağlamak üzere 1856 yılında tesis edilen fenerin inşası esnasında kulenin birkaç kere yıkıldığı; köyün ileri gelenleri tarafından burada bir türbe olduğundan dolayı yıkıldığını söylemeleri üzerine, önce türbenin yapıldığı, ardından bugünkü fener kulesinin inşa edildiği biliniyor.

Rumeli Feneri köyünde gezebileceğiniz ve bol bol fotoğraf çekebileceğiniz diğer bir nokta Rumeli Feneri Kalesi ya da diğer adıyla Topçu Kalesi’dir. Karadeniz Boğazı’nın ağzında Osmanlı’nın başkentini kuzeyden gelişebilecek saldırılara karşı korumak amacıyla 1769 yılında inşa edilen Rumeli Feneri Kalesi’nin; tarih süresince defalarca onarım geçirdiği ve kalenin var olan kâgir yapısının dışında askerler için kışlalar bulunduğu biliniyor.

Ziyaretçiler bu balıkçı köyündeki kaleyi ücretsiz olarak gezebilir ve eşsiz manzarayı seyredebilir.