• Menu
  • Menu

Atatürk Arboretumu

ARBORETUM NEDİR?
Arboretumlar bilimsel araştırma ve gözlem amacıyla orijini ve yaşları belli, her biri doğru ve dikkatli bir şekilde bir araya getirilmiş olan çoğunluğu ağaç ve diğer odunsu bitki taksonlarının uygun seçilmiş alanlarda yetiştirilip sergilendiği tabiat parçalarıdır. Başka bir açıdan bakıldığında arboretumlar eğitim ve bilimsel yanları ağır basan bilgi, emek ve sabırla meydana getirilmiş birer canlı bitki müzeleridir.

KURULUŞU
Orman Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hayrettin KAYACIK’ ın 1949 yılında Orman Genel Müdürlügü’ne Bahçeköy’de bir arboretum kurma önerisinin uygun karşılanmasıyla, Orman Fakültesi ve Bahçeköy Orman İşletme Müdürlüğü’nün ortaklaşa çalışması sonucu Büyükdere-Bahçeköy-Kemerburgaz asfaltı kenarındaki 38 Ha.lık bir alanda arboretum kurma çalışmalarına başlanmıştır. Daha sonra arboretumun projesini hazırlaması için Sorbon Üniversitesi Botanik Bahçesi enspektörlerinden Mösyö Camille GUINET İstanbul’a davet edilmiştir. Mr. GUINET’in çalışmaları 1959-1961 yılları arasında aralıklı olarak devam etmiştir ve Atatürk Arboretumu’nun yol ağını planlamıştır. Gerekli ödenekler sağlanamadığından proje hazırlanması yarım kalmış ve Mr. GUINET’ten geriye yol şebekesini içeren ve yollar ile ayrılmış dünya bitki bölgeleri kalmıştır. Ayrıca bu birimlerde yer alacak ağaç türlerinin latince adlarını içeren listelerini de düzenleyerek bırakmıştır.
1982 yılına kadar alt yapı ve dikim çalışmaları yavaşta olsa devam etmiştir. Bu tarihte Atatürk’ün 100. doğum yılı kutlamaları nedeniyle Atatürk Arboretumu adını almıştır.

FLORA
1500’ü aşkın bitki türüne sahip olan Atatürk Arboretumu’nda görebileceğiniz bitkiler arasında öne çıkanlar; Anadolu Karaçamı, Adaçayı Yapraklı Laden, Tibet Dağ Muşmulası, Mamut Ağacı, Parçalı Yapraklı Leylak, Amerikan Lale Ağacı, Kokulu Servi, Makedonya Meşesi, Kırmızı Çiçekli Atkestanesi, Söğüt Yapraklı Dağ Muşmulası, Japon Tesbih Çalısı başlıca türlerdir.

ULAŞIM
Toplu taşımayı kullanacak olanlar Bahçeköy’e Varış için, Levent Büyükdere Caddesi üzerinden Bahçeköy yönüne giden “42 M” otobüslerine ya da Yenikapı-Hacıosman metro hattını kullanarak Hacıosman’a geldikten sonra “42 HM” otobüslerine binip Kemerburgaz durağında inip 300m. yürüyerek ulaşabilirsiniz.

ONLINE BİLET
https://ataturkarboretumbilet.ogm.gov.tr/ticket