• Menu
  • Menu

Mihrabat Korusu Tabiat Parkı

Mihrabat Tabiat Parkı olarak ilan edilen saha ismini, Nevşehirli İbrahim Paşa’nın Sadrazamlığı sırasında yaptırdığı Mihrabat Kasrı’ndan almıştır. Osmanlı Padişahları’ndan I.Mahmut tarafından kurulmuş ve Sultan Abdulhamit Han’ın Berlin Büyükelçisi Sadullah Paşa’nın eşi Necibe Hanım tarafından Mısır’lı Abbas Halim Paşa’nın kızı Rukiye Hanım’a yüz görümlüğü olarak hediye edilmiştir. Kanlıca’da, Boğaziçi’ne hakim bir tepede yer alan Mihrabat Tabiat Parkı çok uzun yıllardır İstanbul Boğazı’nın çeşitli güzelliklerine ve tarihi olaylara şahitlik etmektedir. Osmanlı döneminde de önemli mesire alanları arasında yer alan Tabiat Parkı’nın büyüklüğü 20 hektardır.

GERÇEKLEŞTIRILEBILECEK FAALIYETLER
Tabiat Parkı giriş ve çıkışlarında güvenlik noktaları, restoran ve büfe, boğazı gören bir alanda düğün, davet ve organizasyonlar için ayrılmış yeşil alan, koru içinde çocuk oyun alanları ve okulların etkinlik yapabileceği “Doğada Bir Gün” etkinlik alanı, otopark alanı, çeşmeler, mescit ve tuvaletler, koşu ve yürüyüş yolları, kültür-fizik aletleri ve manzara seyir terasları, kameriyeler, amfi tiyatro alanı yer almaktadır. Tabiat Parkı içinde İstanbul Boğazı’nın en çok rastlanan ve çok uzaklardan görülse bile kendini belli eden bir estetiğe sahip fıstık çamlarının görkemine şahit olabilirsiniz. Bahar aylarında muhteşem bir çiçeklenme ile İstanbul Boğazı’nı pembeye boyayan erguvanları izleyebilirsiniz. Defne ve ıhlamur kokuları içinde yürüyüş yapabilir, seyir teraslarında İstanbul Boğazını seyre dalabilirsiniz. Tabiat Parkı içinde çocukların vakit geçirebileceği parklar ve doğa etkinlikleri ile yarışmalar düzenleyebilecekleri alanlar yer almaktadır. Günübirlik okul gezilerinin yapılabildiği alanda ayrıca basketbol ve futbol sahaları da bulunmaktadır. Yürüyüş alanlarında sakin bir doğa gezintisine çıkabilir, koru girişinde yer alan restoran’da dinlenip yemek yiyebilirsiniz. Ayrıca kır düğünü yapılabilecek bir alan da Boğazı gören bir konumda korunun içinde bulunmaktadır.

FLORA
Tabiat Parkı’nın bitki örtüsü genel olarak yapraklı ağaçlardan, yer yer iğne yapraklı ve pul yapraklı ağaçlar, ağaççık ve çalılar, yer örtücü ve sarılıcı bitkilerden oluşmaktadır. Yapraklı ağaçlardan Gürgen (Carpinus betulus), Anadolu kestanesi (Castanea sativa), Doğu çınarı (Platanus orientalis), Ihlamur (Tilia argentea), Kermes meşesi (Quercus coccifera), Sapsız meşe (Quercus petraea), Çınar yapraklı akçaağaç (Acer platanoides), Kayın gövdeli akçaağaç (Acer trautvetteri), Oya ağacı (Lagerstroemia indica), Çitlenbik (Celtis australis), Katalpa (Catalpa bignonioides), Erguvan (Cercis siliquastrum), Dişbudak (Fraxinus excelsior), Gümüşi akasya (Acacia dealbata), Süs eriği (Prunus cerasifera), Büyük çiçekli manolya (Magnolia grandiflora); iğne yapraklı ağaçlardan Fıstık çamı (Pinus pinea), Himalaya sediri (Cedrus deodora), Andız ağacı (Juniperus drupacea); pul yapraklı türlerden Akdeniz servisi (Cupressus sempervirens), Boylu mazı (Thuja plicata), Doğu mazısı (Thuja orientalis), Lübnan sediri (Cedrus libani), Boylu ardıç (Juniperus excelsa), ağaççık ve çalı formundaki bitkilerden ters aşılı Keçi söğüdü (Salix caprea pendula), Defne (Laurus nobilis), Alev çalısı (Photinia serrulata), Yaprak dökmeyen kartopu (Viburnum tinus), Kocayemiş (Arbutus unedo), Filbahri (Philadelphus coronarius), Çoban püskülü (Ilex aquifolium), Ilgın (Tamarix spp.), Katır tırnağı (Spartium junceum), Ateş dikeni (Pyracantha coccinea), Böğürtlen (Rubus spp.), Yıldız çalısı (Pittosporum tobira), Dikenli mersin (Ruscus aculeatus), Funda çalısı (Erica arborea), Alacalı yapraklı kurtbağrı (Ligustrum japonicum), Akçakesme (Phlyra latifolia), Kuşburnu (Rosa canina), Muşmula (Mespilus germanica), Kara ardıç (Juniperus excelsa); sarılıcı formdaki bitkilerden Orman sarmaşığı (Hedera helix); bazı yamaçlarda yer örtücü olarak görülen bitkilerden Dam koruğu (Sedum hispannicum ve Sedum spurium); kafeterya olarak ayrılan bölümde de çeşitli ağaççık ve çalılardan Zambak (Nerium oleander), Biberiye (Rosmarinus officinalis), küçük yapraklı Dağ muşmulası (Nandina domestica), Kurtbağrı (Ligustrum vulgare), Şimşir (Buxus sempervirens) gibi bitki türlerine rastlanmıştır.

FAUNA
Sahanın faunası Kızıl sincap (Sciurus vulgaris), Kirpi (Erinaceus concolor), Köstebek (Talpa europaea Linnaeus) gibi memeli türlerin yanında Dağ bülbülü (Prunella modularis), Balıkçıl (Nycticorax nycticorax), Karabatak (Phalacrocorax carbo), Kerkenez (Falco tinnunculus), Kaya güvercini (Columba livia), Kumru (Streptopelia decaocto), Kafkas sülünü (Phasianus colchicus ), Yeşil ağaçkakan (Picus viridis), Bıldırcın (Coturnix coturnix), Saka (Carduelis Carduelis), İspinoz (Fringilla coelebs), İskete (Carduelis spinus), Saksağan (Pica pica), Serçe (Passer domesticus), Alakarga (Garrulus glandarius), Martı (Larus cachinnans), Sakarca (Anser albifrons), Üveyik (Streptopelia turtur), Peçeli baykuş (Tyto alba), Kukumav (Athene noctua), Alaca baykuş (Caprimulgus europaeus), Avrupa arı kuşu (Merops apiaster) gibi kuş türlerinden oluşmaktadır. Sürüngenlerden ise Tosbağa (Testudo graeca), İstanbul kertenkelesi (Podarcis sicula) bulunmaktadır.