• Menu
  • Menu

Garipçe Kalesi

Garipçe Kalesi, Sultan III. Mustafa tarafından 1757-1774 yıllarında yaptırılmıştır. Osmanlı’nın gerileme döneminde, boğazdan düşman saldırısını önlemek amacıyla yaptırılmıştır. Boğaza hâkim gözetleme pencereleri, topçu atışları için idealdir. Topçu mevzileri ve kale surları günümüze kadar sağlam şekilde gelmiştir.

Garipçe Kalesi, Antik Çağ’da Lykion Limen (Likyalıların Limanı) adı verilen koyda kayalıklar üzerine inşa edilmiş. Kıyıdaki kayaların oyulmasıyla yığma tuğla, yığma taş malzemelerle yapılmış. Boğaza hâkim bir tepede ve kayalıklar üstünde olduğu için hem işgal edilememiş hem de düşmanların geçişini önlemiş.

 Kale, bulunduğu konum bakımından hem İstanbul Boğazını hem de Karadeniz’e seyir manzarası sunuyor. Surlarda kısa aralıklarla burçlar bulunuyor. Ayrıca duvar boyunca belirli aralıklarla konulmuş, küçük boyutlu ve beşik kemerli gözetleme pencereleri bulunuyor.

 Garipçe Kalesi, Kilyos ve Rumeli Feneri Kalelerinden sonra boğazın üçüncü kalesidir. Kalenin giriş kısmı kuzeybatı tarafındadır. Kalenin dökülen kısımları betonarme malzemeyle tamir edilmiştir.

 Kale, bir dönem Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından da kullanılmıştır. Topçu birliğinin izleri kalede hala görülüyor.

Ziyaretçiler bu balıkçı köyündeki kaleyi ücretsiz olarak gezebilir ve eşsiz manzarayı seyredebilir.